Αφγανιστάν: μια χώρα στο χάρτη αυτού του πλανήτη που οι αντιλήψεις της διαφέρουν τόσο πολύ από το δυτικό κόσμο. Μια χώρα που στις επαρχίες της οι οικογένειες μεγαλώνουν τα κορίτσια σαν να ήταν αγόρια με σκοπό να αποφύγουν το κοινωνικό στίγμα.

Γεννήθηκαν κορίτσια άλλα συμπεριφέρονται διαφορετικά. Προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τιμή της οικογενείας τους που έχοντας μόνο κόρες επιζητεί έντονα το «διάδοχο». Έτσι ,η «αλλαγή φύλου» είναι  χαρμοσύνη είδηση για το στενό περίγυρο, αν και γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει. Σιγά σιγά, ο πατέρας γνωρίζει  σε αγνώστους την κόρη του ως γιο δίνοντας της νέο ανδρικό όνομα . Στη γλώσσα νταρί το άμεσο περιβάλλον την αποκαλεί «bacha posh», δηλαδή «ντυμένη σαν αγόρι».  Σ’ αυτήν την κατάσταση κανείς δεν αντιδρά. Ούτε οι δάσκαλοι στα σχολεία της επαρχίας, αλλά ούτε ακόμη και οι τοπικές Αρχές .

Το «νέο» πια μέλος της οικογένειας μπορεί να συνοδεύει τις αδελφές του στις εξόδους τους, όταν δεν είναι παρόν άλλο αρσενικό. Παράλληλα, ψωνίζει για το σπίτι και ακόμη είναι δυνατόν να εργαστεί για να αυξήσει το εισόδημα της οικογενείας.

Οι ελευθερίες που αποκτούν τα κορίτσια είναι τόσο ποθητές έτσι ώστε να δέχονται μια τόσο αλλόκοτη επιλογή. Αυτό συμβαίνει διότι ξεφεύγουν από το «ασφυκτικό»  κύκλο των γυναικών και εισέρχονται σ’ ένα πιο ελεύθερο κόσμο. Τον κόσμο των Αρσενικών! Αποκτούν τα ίδια δικαιώματα, όπως να κυκλοφορούν χωρίς συνοδεία στο δρόμο, να αθλούνται , ακόμα να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Έτσι αποκτούν μια ιδιόμορφη σχέση με τον πατέρα τους, αφού εκείνος είναι περήφανος για την «διάδοχο».

Όμως δεν είναι  όλα ρόδινα. Τα προβλήματα, όταν πια τα κορίτσια γίνονται έφηβες είναι πολλά και η συνύπαρξη με τα αγόρια γίνεται  δυσκολότερη. Στην πραγματικότητα, ενώ χαίρονται για τις ελευθερίες που κατέχουν, αργά ή γρήγορα, η ανώμαλη προσγείωση φτάνει. Η κοπέλα είναι σε ηλικία γάμου πια και τώρα θα της ζητηθεί να βρει τη θηλυκότητα της. Σχεδόν καμία μητέρα δεν μπορεί να βοηθήσει τη θυγατέρα της σ’ αυτή την προσπάθεια. Κατά κανόνα, ο πατέρας κάνει τη συμφωνία του γάμου ,ενώ έχουν απόλυτη  άγνοια  η κόρη και η μητέρα. Ο φαύλος κύκλος, συνεχίζεται αφού το ρόλο του διαδόχου θα τον αναλάβει μια μικρότερη θυγατέρα.

«Διάδοχος – κόρη» υπήρξε και μια από τις 68 γυναίκες που ανήκουν στο αφγανικό κοινοβούλιο. Η  Αζίτα Ραφάατ ,δηλώνει ότι η γυναίκα που δεν φέρει στον κόσμο γιο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την κοινωνία του Αφγανιστάν. Συμπληρώνει ότι είναι λες και λείπει ο λόγος της ύπαρξης της. Τώρα υπό τις πιέσεις των ψηφοφόρων της αποφάσισε να κάνει το ίδιο και στην κόρη της!  Ο… Μεχράν, όπως είναι το νέο της όνομα, συμπεριφέρεται σαν αγόρι . Αυτή η ενέργεια της, βέβαια, αντιφάσκει με την ανησυχία της για τα δικαιώματα των γυναικών που είναι ελάχιστα στη χώρα της. Η ίδια υπερασπίζεται την απόφαση της λέγοντας ότι αυτή η εμπειρία την έκανε πιο δυνατή, πιο δραστήρια και πιο δυναμική. Έτσι, βρήκε τη δύναμη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή της πατρίδας της.

Η κοινωνία του Αφγανιστάν εν έτει 2010 συμπεριφέρεται με κραυγαλέο τρόπο στις γυναίκες και η διεθνής  κοινότητα δεν αντιδρά σθεναρά σ’ αυτή την κατάσταση…

Ανασκευασμένο άρθρο από το Έθνος της Κυριακής
Κωνσταντίνα Κουράκου Β’5

 

____________ Προτεινόμενα Άρθρα

ΑρθρογράφοιΈχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση