Μια φορά κι έναν καιρό πριν από 2500 χρόνια, ήταν ένα κορίτσι που ζούσε στην αρχαία Αθήνα. Το κορίτσι αυτό έχασε την ζωή της όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες της από μία ξαφνική αιτία, ένα λοιμό…

 Σήμερα  όμως είναι και πάλι κοντά μας χάρη σε μια ομάδα ανθρώπων που αποφάσισαν να την αναπλάσουν και να της δώσουν ένα νέο όνομα  ‘Μύρτις’. Η Μύρτις λοιπόν βρέθηκε σε ένα ομαδικό τάφο μαζί με άλλα περίπου 50000 θύματα του λοιμού που χτύπησε την Αθήνα  το 450 π .Χ . Ο λόγος που αποφάσισαν να την αναπλάσουν ήταν επειδή το κρανίο της βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και έτσι είχαν αρκετές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της.

Παρ όλα  αυτά  δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για εκείνη και την ζωή της παρά μόνο την ηλικία της: 11 ετών, μπορούμε όμως να φανταστούμε πώς μπορεί  να ήταν η ζωή της και πως θα εξελισσόταν άμα δεν έπεφτε θύμα του λοιμού.

Αν  λοιπόν η  Μύρτις ήταν Αθηναία δηλαδή  σύζυγος Αθηναίου πολίτη σε όλη της τη ζωή θα είχε ανάγκη έναν κηδεμόνα, τον πατέρα της, ύστερα τον άνδρα της και αν έμενε χήρα τον γιό της. Μόλις έφτανε στην κατάλληλη ηλικία (12- 16 ετών) ο γάμος θα ήταν μονόδρομος για εκείνη. Θα ήταν αναγκασμένη να παντρευτεί εκείνον που θα της έβρισκε ο πατέρας της και ύστερα θα είχε ως καθήκον να γεννήσει γιούς που θα κληρονομούσαν την πατρική περιουσία. Δεν θα επιτρεπόταν να εμφανίζετε  δημοσίως παρά μόνο για  να εκτελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα και θα ήταν επιπλέον  υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών της.

Αν πάλι ήταν δούλη, η ζωή για εκείνη θα ήταν ακόμη δυσκολότερη καθώς οι

δούλες της εποχής εκείνης ήταν κυρίως υπηρέτριες προσκολλημένες και αφοσιωμένες στην οικοδέσποινα και συνήθως δεν είχαν οικογενειακή ζωή και αν γλίτωνε από τον λοιμό ίσως στο τέλος της ζωής της την άφηναν ελεύθερη ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του αφέντη της για τις υπηρεσίες της.

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα στέλνει το μήνυμά της στο αθηναϊκό -και όχι μόνον- κοινό η Αθηναία έφηβη «Μύρτις», από τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα φιλοξενείται έως τον Νοέμβριο, πλάι στις επιτύμβιες στήλες επώνυμων νεκρών της αρχαιότητας.

Θα μπορέσει επίσης να δεις κανείς όλα τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, ξεκινώντας από το σκάμμα των αρχαιολόγων και καταλήγοντας στη μορφή του κοριτσιού της αρχαίας Αθήνας.
Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης του γενετικού υλικού από τον πολφό των δοντιών τριών κρανίων (μεταξύ των οποίων και της Μύρτιδος), από τα οποία προέκυψε η πιθανή αιτία, που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας, με θύματα το 1/3 του πληθυσμού της καθώς και τον ίδιο τον Περικλή. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό της, η Μύρτις στέλνει ένα ηχηρό μήνυμά με σκοπό να επηρεάσει και να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης. Ο θάνατός της ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν υπήρχε ούτε η γνώση, ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως σήμερα στον 21ο αιώνα  έχουμε  όλα τα μέσα για να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε ασθένειες.
Το μήνυμα της Μύρτιδος, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες και απευθύνεται σε ισάριθμους ηγέτες.

Αγάπη Κυριακίδου Α1

 

____________ Προτεινόμενα Άρθρα

ΑρθρογράφοιΈχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση