Τη σχολική χρονιά που πέρασε μας δόθηκε η δυνατότητα, με την καθοδήγηση του κύριου Ξενούλη, να δημιουργήσουμε φωτογραφική ομάδα. Τα μέλη της ομάδας αυτής είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη χρώματα κίνηση και εικόνες.

Το αποτέλεσμα της συλλογικής μας προσπάθειας προβλήθηκε μαζί με την δουλειά μαθητών από όλη την νομαρχία Πειραιά τη Δευτέρα 3/5/2010 στο θέατρο Κωσταράκος στα Καμίνια και στο Βεάκειο θέατρο στις 24/6/2010. Το απόσπασμα που ακολουθεί αποτέλεσε μέρος της έκθεσης και συνόδευσε ένα σύνολο εικόνων με στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή.

   

Η δημιουργία, σύνθεση, αυτών των φωτογραφικών εικόνων δεν ήταν μια απλή τυπική διαδικασία (το πάτημα του κλείστρου της φωτογραφικής μηχανής), αλλά στηρίχθηκε σε μια δομημένη ιδεατή σύλληψη (concept), την οποία κάποιος από τους μαθητές της φωτογραφικής ομάδας είχε προτείνει.

Στη συνέχεια, η βελτίωση της ιδέας, η συμπλήρωση της, το σκηνικό, ο τόπος και ο χρόνος, ο φωτισμός, η φωτογραφική μηχανή και ο πειραματισμός ήταν καρπός επίπονης προσπάθειας, τίποτε το τυχαίο.

Μια οργανωμένη τελετουργία, μια στημένη θεατρική παράσταση ενεργοποιείται στην εκδρομή, στους διαδρόμους, στο προαύλιο και στις αίθουσες του σχολείου.

Η κίνηση της φωτογραφικής μηχανής σε ένα χαοτικό πεδίο καταπίνει τον ορατό κόσμο που κατακερματίζει. Η κίνηση παγώνει στην αποφασιστική στιγμή.

Το βλέμμα του μαθητή μέσα από την αρπαχτική όραση του φωτογραφικού φακού, ταχτοποιεί το τυχαίο που ο ανθρώπινος νους εξουσιάζει.
Μια εικόνα του χωροχρόνου έχει καταγραφεί.
Πόσο μοιάζει το φωτογραφικό αποτύπωμα της ορατής πραγματικότητας με την ίδια την πραγματικότητα;
Ποια είναι η αλήθεια, η σημασία, της εικόνας;

Είναι κάποια ερωτήματα που προβληματίζουν και έχουν πολλές εκδοχές.
Ο θεατής, ο δέκτης είναι αυτός που θ’ αποφασίσει για το καλό ή το κακό.
Εγώ πάντως εύχομαι ν’ αποφασίσει, να δεχθεί το καλύτερο.

Ευαγγελία Κυριακίδου Γ’1
Κος Κωνσταντίνος Ξενούλης

 

____________ Προτεινόμενα Άρθρα

ΑρθρογράφοιΈχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση