Μπορεί η νευρική ανορεξία να είναι το κέντρο πολλών συζητήσεων τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι όμως μια νέα ασθένεια. Ο πρώτος ασθενής που εξετάστηκε από έναν Άγγλο παθολόγο ήταν το 1649. Η ασθένεια ερευνήθηκε εκτενέστερα τη δεκαετία του 1870 από Γάλλους και Άγγλους γιατρούς.

Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, η ανορεξία λανθασμένα διαγνώστηκε ως μια ενδοκρινική ασθένεια και θεραπευόταν με την αφαίρεση των θυρεοειδών αδένων. Ο όρος "νευρική ανορεξία" σημαίνει  «νευρική απώλεια όρεξης", αλλά αυτό δεν είναι σωστά τοποθετημένο, γιατί η απώλεια όρεξης εμφανίζεται σπάνια μέχρι τα τελευταία στάδια της αρρώστιας. Η γερμανική απόδοση της ανορεξίας είναι "μανία για αδυναμία". Αυτό που χαρακτηρίζει τους ασθενείς της ανορεξίας είναι ο έντονος φόβος του να πάρουν βάρος και να γίνουν παχύσαρκοι. Καταφέρνουν να χάσουν

μεγάλο αριθμό κιλών με το να μειώνουν αυστηρά τις θερμίδες από τις μικρές ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν, χρησιμοποιώντας καθαρτικά και διουρητικά, ή κάνοντας πολύωρη γυμναστική για να κάψουν όσες θερμίδες έχουν πάρει. Η νευρική ανορεξία φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη στις βιομηχανικές κοινωνίες όπου υπάρχει άφθονη τροφή και η αντίληψη πως για να είσαι ελκυστικός πρέπει να είσαι και αδύνατος. Το περισσότερο από το 90% που πάσχουν από ανορεξία είναι γυναίκες - το 85% των συγκεκριμένων ασθενών είναι μεταξύ της ηλικίας των 13-20 ετών. Αυτό συμβαίνει, διότι οι νέες γυναίκες επηρεάζονται από τα ΜΜΕ που "περνούν" σταθερά ιδανικά ομορφιάς στα οποία προσπαθούν να μοιάσουν.

Η ανορεξία είχε εμφανιστεί στις οικογένειες ανώτερης κοινωνικής τάξης, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η ανορεξία βρίσκεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δυστυχώς, η ανορεξία θερίζει όλα τα κοινωνικά στρώματα κι αν δεν υπάρχει συνείδηση από τους ανθρώπους θα υπάρχουν πολλά "θύματα" αυτής της ασθένειας και θα χαθούν άσκοπα ζωές. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μην επηρεάζεται κανείς μας από αυτά που προσπαθούν να μας "περάσουν". Ο καθένας έχει τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά και δεν πρέπει να την καταστρέφει με απερίσκεπτους τρόπους προσπαθώντας να γίνει ίδιος με όλους. Είναι ωραίο να είσαι διαφορετικός!

Αγγελική Μουζακίτη Β΄4

 

____________ Προτεινόμενα Άρθρα

ΑρθρογράφοιΈχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση