Η σχολική κοινότητα είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Όπως λοιπόν υπάρχει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της έτσι θα πρέπει, για την αρμονική και ομαλή λειτουργία της, τα μέλη να σέβονται τους κανονισμούς της σχολικής κοινότητας.Το Βίντεο δημιούργησε ο μαθητής της Γ' Τάξης του 3ου ΓΕΛ Νίκαιας, Βαγγέλης Μαυράκης, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Προγράμματος "Μαργαρίτες 2013-2014".

Η σχολική κοινότητα είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Όπως λοιπόν υπάρχει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της έτσι θα πρέπει, για την αρμονική και ομαλή λειτουργία της, τα μέλη να σέβονται τους κανονισμούς της σχολικής κοινότητας. Η ταινία δείχνει τόσο, την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμαθητών, αλλά και τη μη τήρηση κάποιων κανόνων. Ο μαθητής στο βίντεο, φαίνεται να έχει καταλάβει το λόγο της πιθανής τιμωρίας του αλλά, πιστεύω πως δεν έχει καταλάβει τη σημασία του κανονισμού ώστε να μην επαναλάβει το ίδιο παράπτωμα «... Τη γλύτωσα! Αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι, ...δυστυχώς»

Έτσι σχολίασε το βίντεο η Μαρίλη Αντωνίου της Β' Λυκείου - 2014


________________________________________________________

Ο κανονισμός του σχολείου

Κάθε κοινωνία, μικρή η μεγάλη, έχει κανόνες, νόμους στους οποίους οι πολίτες πειθαρχούν. ‘Ετσι το σχολείο όπως και η κοινωνία, διέπεται από κανόνες στους οποίους πρέπει να πειθαρχούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Μερικές φορές οι κανόνες λειτουργούν περιοριστικά, κάτι σαν δεσμά, σαν αλυσίδες κυρίως στους εφήβους, που έχουν την ηλικία της αμφισβήτησης αλλά και της δημιουργίας. Σε ένα βαθμό επομένως είναι φυσικό οι μαθητές να παρακούν τους κανόνες του σχολείου. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό απλά τώρα είναι πιο οφθαλμοφανές γιατί πλέον λειτουργούμε σ’ ένα ανοιχτό σχολείο στη κοινωνία. Οι ίδιοι οι καθηγητές είναι πιο ελαστικοί, χωρίς να επιτρέπουν ασύδοτες ενέργειες, φυσικά. Και οι πιο αυστηροί όμως από τους καθηγητές, κρίνοντας, μπορεί να παραβλέπουν ορισμένα «παραπτώματα», όταν αυτά δε θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών.

Η παραβατική συμπεριφορά των μαθητών ξεπηδά αυθόρμητα. Είναι η ανάγκη που έχουν κάποιοι έφηβοι να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομήλικούς τους, να αποδείξουν στους άλλους αλλά και στον εαυτό τους ότι είναι θαρραλέοι, έτσι θέλουν να σπάσουν το κατεστημένο που τους δημιουργεί αιτίες να το αμφισβητούν. Φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη αιτία που κρύβεται πίσω από την παραβατική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο, ούτε ισχύει για όλα τα άτομα. Η παραβατικότητα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι μαθητές  περιφρονούν τους καθηγητές τους και τους κανόνες του σχολείου. Οι κανόνες θα υπάρχουν πάντα, και κάποιοι μαθητές θα είναι παραβατικοί. Η παραβατικότητα αυτή δε θα έχει κάποια αυστηρή συνέπεια, όταν αναζητηθούν τα αίτια και αντιμετωπιστεί σε κλίμα δικαιοσύνης  μέσα στη σχολική κοινότητα.

Αυτά έγραψε η Έφη Κεφαλά, της Γ' Λυκείου - 2014, αφού πρώτα συζήτησε για το βίντεο με το δημιουργό του.

Από το πολιτιστικό πρόγραμμα "Μαργαρίτες 2013-14, με εμψυχωτή καθηγητή τον Αντ. Θεοδωράκη.

 
ΑρθρογράφοιΈχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση